top of page

SAM (HEN/HUN OF DIE DIENS)

"Op dit moment is mijn genderidentiteit non-binair en mijn geaardheid queer. In het verleden identificeerde ik me eerst als lesbisch, daarna als queer en later ben ik ook meer gaan nadenken over mijn gender. Toen kwam ik erachter dat ik non-binair ben. Doordat er tegenwoordig minder in hokjes wordt gedacht (althans in Amsterdam en in mijn bubbel), bood dat mij de kans om te experimenteren met labels en opnieuw te evalueren wat bij mij paste en waarom dat belangrijk voor mij was.   

 

Al vanaf jonge leeftijd herinnerde ik een verlangen naar het beleven van één dag in een jongenslichaam. Ik schreef altijd verhalen over jongens. Niet vanuit het perspectief van een hopeloos verliefd meisje, maar het perspectief van de jongens zelf. Ik fantaseerde over hoe ik me zou kleden als ik een jongen was en was soms heel jaloers op ze. Met hun korte haren, hun zwembroeken en hun stoeien. Ik dacht dat die wereld een deur was die sloot toen ik werd gelabeld als meisje bij mijn geboorte. Ik had daar jarenlang vrede mee op een manier die te vergelijken is met een onmogelijke liefde. Je weet dat het niet kan en dus laat je het los. Om het makkelijker te maken voor jezelf.

Ik had nooit gedacht dat de gesloten deur weer op een kier zou komen staan. Want korte haren, zwembroeken en stoeien; dat kan ik ook. Voor het eerst sinds jaren keek ik naar jongens en meisjes op een andere manier. Vrouw zijn heeft nooit passend gevoeld, maar man zijn voelde ook niet juist. Als dat het niet was, wat was het dan wel? Dat is iets dat ik nooit heb begrepen aan mezelf. Tot voor kort. Want soms blijken er toch ineens woorden te zijn voor zelfs de meest persoonlijke gevoelens. En al is het nog onbekend waar deze pas geopende deur naartoe leidt, ik vind het een heel bevrijdend idee dat ik mezelf als het ware opnieuw kan uitvinden. Dat ik uit de gelegde kaders kan stappen en zelf kan voelen en zien wat er bij mij past qua genderexpressie en genderidentiteit.

Dat is hoe ik er nu in sta, voor zowel seksualiteit als gender. Ik laat alles zo open mogelijk, zodat ik zoveel mogelijk ruimte en vrijheid voel om te kunnen worden wie ik ben. 

 

 

Wat betreft de zichtbaarheid van queer mensen zijn er al veel stappen gezet. Dit wordt op scholen, in films en boeken en op andere manieren al meer besproken. Ik denk dat jonge mensen die twijfelen aan hun seksualiteit daar veel aan hebben. Wat betreft trans of non-binair zijn, zijn er nog veel stappen te zetten. Alles is nog ingedeeld in man en vrouw, als je daartussen valt kan het soms heel lastig zijn. Het is belangrijk dat de verhalen van queer en trans mensen verteld blijven worden en dat zij ook de spotlight krijgen. Alleen door meer ervaringen van queer/trans mensen te horen en lezen, kan er meer onderling begrip komen."

Sam - Part of the Kaleidoscope6019_(c)Anne van Zantwijk_staand.jpg
bottom of page